Monista keskiajan yrteistä tulee maukkaita liköörejä ja snapseja. Testaamiani herkkuja ovat esimerkiksi seuraavat:
väinönputki (Angelica archangelika) ja raparperi (Rheum sp.) yhdessä, lisätään hieman hunajaa. Erikoinen väinönputki antaa huikean aromin tälle herkulle.
mustaseljanmarja (Sambugus nigra), lisätään hunajaa tai ruokosokeria, annetaan tekeytyä vähintään vuosi ennen tarjoilua. Erityisen hyvää flunssaan ja kuumeeseen, mutta myös hyvän mielitekoon.
mustaherukanlehti (Ribes nigrum)
piharatamon (Plantago major) siemen + hunaja on kärkikolmikossa ehdottomasti, parhaita makuja ikinä! Tätä superyskänlääkettä nauttii mielellään.
ruusun (Rosa sp.) terälehti
Valitaan mahdollisimman mauton 38-40% vodka. Lisätään marjoja, omenia tai omenan siemenkotia
tiiviskantiseen tölkkiin, ja kaadetaan vodkaa päälle niin, että ne peittyvät. Siemeniä ja hedelmien kiviä
riittää 1dl/ 5dl vodkaa. Yrttejä , kukkia ja lehtiä noin 2dl/5dl vodkaa. Yrttien annetaan liota alkoholissa
jonkin aikaa:
kukat 2vk, lehdet 2-3kk, marjat, siemenet, kovat varret ja juuret 6-12kk. Sitten tuotos siivilöidään ja halutessa maustetaan varovasti hunajalla tai eri sokerilaaduilla. Maun annetaan tekeentyä siivilöimisen jälkeen vähintään vuoden ajan. Makeutta kannattaa lisätä varovasti, sillä yrttien maku jää säilytettäessä helposti yrttien maun alle.
Kuvassa tulossa omenapihlajanmarjalikööriä.
This entry was posted on maanantaina 17. syyskuuta 2018 at 18.45 and is filed under keskiajan yttitarhan kasveja. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or trackback from your own site.