Hiostaminen eli fermentointi

Hiostamalla eli fermentoimalla pyritään vahvistamaan yrttien omaa aromia voimakkaammaksi. Useimmat keskiajan yrttitarhan yrtit ovat niin vahvan makuisia, ettei niiden makua tarvitse saada enää vahvemmaksi. Miedon makuisia keskiajan yrttitarhan yrttejä, joille hiostamisen sopii, ovat esimerkiksi:

  • ahomansikka
  • omenan lehdet
  • pihlajan lehdet
  • kirsikan lehdet

Luonnonyrteistä hiostaminen sopii esimerkiksi vadelman, maitohorsman ja mesiangervon lehdille.

1. Levitä kerätyt yrtit ilmavasti alustalle, esimerkiksi paperin tai ritilän päälle. Anna lehtien nahistua pari tuntia huoneenlämmössä.

2. Murskaa lehdet kaulimella rullaamalla niiden päältä tai käsin puristamalla pieneksi, noin 2cm kokoiseksi palloksi tai käsin hiertämällä. Voit myös repiä ne rikki tai pyöritellä kämmenten välissä niin kauan, että soluneste kostuttaa lehdet tasaisesti. Suorita tämä huolella, sillä se on tärkein vaihe koko hiostustapahtumassa.

3. Laita murskatut lehdet lasipurkkiin ja sulje purkki löysästi. Pidä prkit näkyvillä, ei kuitenkaan suorassa auringonpaisteessa asteen lämmössä vuorokaudesta muutamaan viikkoon vuodesta ja kasvilajista riippuen. Sateisena kesänä yrtit hiostuvat nopeammin kuin kuivana kesänä.

4. Odota, kunnes purkkien sisäpintaan muodostuu vesipisaroita, lehdet ovat muuttuneet tummemmiksi ja niiden aromi on voimistunut. Tyhjennä purkki ja levitä lehdet ilmavasti kuivumaan huoneenlämpöön. Liian kuumassa lämpötilassa yrtit tummuvat.

5. Kun hiostetut yrtit ovat kuivuneet siten, että ne musertuvat hierrettäessä, pakkaa ne säilöön.

Tämä on yksi tapa hiostaa eli fermentoida. Muitakin tapoja on.

Ongelmia:

  • jos tuote homehtuu, heitä se pois
  • jos tulos on epätasaista, yrtit ovat olleet liian nahistuneita. Käytä nopeasti.
  • jos tuote on pelkkää kosteaa muhennosta, se on mädäntynyt. Heitä pois.
  • Jos tuote on keltaista, lehtivihreä on kadonnut. Heitä pois.

Onnistunut fermentointi:

  • tuote on tumman väristä, melkein mustaa
  • tuotteessa on vahva aromi
  • tuotteessa on tasainen tummuus

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: